Pénzügyi tervezés

A tervezés olyan eljárást jelent, amely segítségével meghatározzuk a vállalkozás legfontosabb feladatait. Egyrészt azért, hogy rövidtávon biztosítsák a működés hatékonyságát, másrészt pedig azért, hogy hosszabb távon is sikeres lehessen a vállalkozás. A tervezési tevékenység a vállalkozás számára alapot ad, illetve segítséget nyújt a jövedelmező gazdálkodás és a stabilitás fokozására, a vállalkozás vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének erősítésére, a terv pedig egyfajta vezérfonalként funkcionál a működés során.

Az üzleti terv készítése a mikro- és kivállalkozások körében nem elterjedt. Az ügyvezető fejében megfogalmazott terveket nem foglalják írásba, megmaradnak gondolati síkon. Üzleti tervet általában csak akkor készítenek, ha bankhitelhez vagy pályázathoz szükséges, pedig a szokásos üzletmenetet is megkönnyítené.

Az általánosságban elfogadott üzleti terv a következő részekből áll:

 1. Bevezető oldal
 2. Összefoglaló
 3. Megvalósulási tanulmány
 4. Iparágelemzés és a vállalkozás bemutatása
 5. Marketing terv (pl. értékesítési terv)
 6. Működési terv
 7. Szervezeti terv
 8. Pénzügyi terv (pl. cash flow terv, mérleg terv, eredmény terv)
 9. Kockázatbecslés
 10. Feladatok ütemezése
 11. Mellékletek

Az üzleti tervet mindenki a saját célja és igényei szerint alakítja. A vállalkozás nagysága és tevékenysége is meghatározó. Nem szükséges az összes részt elkészíteni.

A pénzügyi tervezés alapja a könyvelés és a hozzá kapcsolódó monitoring szolgáltatások. Érdemes tehát a számviteli rendszert úgy kialakítani, hogy a könyvelésből kinyert adatokból tájékozódni lehessen akár tevékenységekre bontva.

TERVEZZEN! TERVEZTESSEN ELŐRE! Mert a tervezés több hasznot hozhat, mint amennyibe kerül.

Mikor szükséges?

 • Új vállalkozás alapítása előtt
 • Ha új beruházáson gondolkodik
 • Ha tudatosan szeretné alakítani és látni jövőképét
 • Pályázatírásnál